FOREVER FIGHTING THE WORLD!!!

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Απόλυτη Εκμηδένιση

Τέσσερις μακρυμάλληδες μουσικοί αναδύονται μπροστά μας σαν πολεμιστές μετα-αποκαλυπτικής ταινίας. Στο φόντο ορθώνεται το μανιτάρι της πυρηνικής έκρηξης και επίκειται η καταστροφή της αμερικάνικης μεγαλούπολης. Η Ώρα της Κρίσης έχει φτάσει, η Απόλυτη Εκμηδένιση πλησιάζει, αλλά κάποιοι θα συνεχίσουν να στέκονται όρθιοι ανάμεσα στα ερείπια...

Clouds of smoke, filled the air
We never saw them, they came from nowhere
Caught under a stone, helpless and trapped
From the ruins we'll grow, To Fight Back!


Όταν μιλάμε για άγριο, τραχύ και αυθεντικό Ηeavy Μetal, ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά δείγματα είναι το θρυλικό Annihilation Absolute των αμερικανών Cities. Οι Cities ήταν μια μπάντα από την Νέα Υόρκη, που αν δεν έχει ξεχαστεί εντελώς σήμερα οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως είχε-για ένα διάστημα-στις τάξεις της τον ντράμερ AJ Pero των Twisted Sister. Το Annihilation Absolute κυκλοφόρησε το 1986. Είχαν προηγηθεί κάποια demos και μια EP έκδοση του δίσκου το 1985 με λιγότερα τραγούδια και διαφορετικό ντράμερ. Η μπάντα δεν θα μπορούσε να επιλέξει καλύτερο τίτλο για τον δίσκο αφού οι δύο λέξεις Αnnihilation Αbsolute περιγράφουν με άκρως παραστατικό τρόπο τι συμβάνει στα περίπου 40 λεπτά της διάρκειας του. 

 
Το ΑΑ είναι από τους σπάνιους εκείνους δίσκους που ξεχειλίζουν από ενέργεια και ωμή δύναμη, τσαμπουκά και αίσθημα δρόμου. Διαποτισμένο από την ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 80, ανακαλεί στην μνήμη εικόνες από ταινίες όπως το The Warriors (το οποίο ωστόσο βγήκε το 1979), όταν ο Αίαντας συνέτριβε τους Baseball Furies μέσα στο πάρκο. Δεν θα ήταν υπερβολή να γράψουμε πως αποτελεί ένα νοερό ταξίδι στους δρόμους των πόλεων (Cities) της Αμερικής, σε μια περίοδο που ο σκληρός ήχος κυριαρχούσε και τίποτα δεν φαινόταν αδύνατο στους μακρυμάλληδες νεαρούς που περπατούσαν σε αυτούς. Μουσικά χαρακτηρίζεται από τα δυνατά riffs και τα λυσσαλέα σόλο του αξιόλογου κιθαρίστα Steve Mironovich και το ανελέητο παίξιμο του AJ Pero στα τύμπανα. Στα φωνητικά βρίσκεται ο Ron Angell και στο μπάσο ο Sal Italiano (Mayne). Οι τέσσερις  μας χαρίζουν κομματάρες όπως τα Stop the race, Fight for your life, Cruel sea, In the still of the night, Innocent victim, ενώ η κορύφωση έρχεται με τον Mironovich να πυρπολεί την κιθάρα οδηγώντας μας στο σαρωτικό Deceiver που κλείνει τον δίσκο. Κοφτερό και ακατέργαστο αμερικάνικο metal αποτελεί την ουσία του ΑΑ και η εκμηδένιση του ανυποψίαστου-αλλά διαθέτοντα την απαραίτητη αντιληπτική ικανότητα ως προς τον σκληρό ήχο- ακροατή είναι εγγυημένη. Περισσότερα δεν γράφονται αλλά ακούγονται!

Δυστυχώς, η θύελλα του 1986 ακολουθήθηκε από την διάλυση της μπάντας το 1987. Ο AJ Pero επανήλθε στους Twisted Sister και άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο το 2015, ενώ ο μπασίστας έκανε ένα σύντομο πέρασμα από τους Anvil πριν μερικά χρόνια. Το μόνο που απομένει πλέον από το όνειρο της δεκαετίας του 80 είναι το βινύλιο. Tρεις δεκαετίες μετά την κυκλοφορία του, το Αnnihilation Αbsolute παραμένει στην εμπροσθοφυλακή του US metal, τεκμήριο μιας ηρωϊκής εποχής, γεμάτης πάθος και αυτοπεποίθηση.

9 σχόλια:

BALADEUR είπε...

Απόλυτη δισκάρα. Το είχα αγοράσει σε LP πίσω στα 80ies και μετά από χρόνια το πήρα και σε cd για να μην φθείρω το βινύλιο. Το ακούω σταθερά σε ετήσια βάση (από τότε). Ήχος, στυλ, μουσική, attitude. Λατρεμένο, αθάνατο, US Metal!!! Αδυνατώ να ξεχωρίσω τραγούδι. Άντε, με το πιστόλι στον κρόταφο ίσως το Stop the Race. (Ή μήπως το In the Still of the Night; Και γιατί όχι το Cruel Sea; Ή μήπως το...;) Ένεκα της ανάρτησης πάω να "ξεθάψω" το βινύλιο!!!

Ανώνυμος είπε...

Πωωωωωωω τον είχα σε mp3 στον παλιό υπολογιστή, μαζί με πολλούς άλλους ξεχασμένους για μένα δίσκους. Ευτυχώς έχω κρατήσει το σκληρό δίσκο. Πρέπει να αρχίσω ανασκαφές!

Πρόεδρας ΑΠΙ

Κιμμέριος είπε...

Baladeur και Πρόεδρε: FIGHT FOR YOUR LIFE!!! Και καπάκι Digital Dictator από Vicious Rumors :)

Ανώνυμος είπε...

Ο δίσκος στο σύνολό του ποτέ δε με συγκνίνησε, όμως το Cruel Sea είναι κομματάρα. Επικό μέταλο που αποτέλεσε έμπνευση για τη μουσική του άλλου έπους των Doomsword "Shores of Vinland" από το Resound the horn.

Αιρεσιάρχης



Κιμμέριος είπε...

Αιρεσιάρχη έχεις χαθεί σε αρχαία επικά μονοπάτια και δεν υπάρχει επιστροφή για σένα. Hail!

Κιμμέριος είπε...

Και κάτι ακόμα: θα φτιάξει επιτέλους ιστολόγιο ο Αιρεσιάρχης;;;;

Ανώνυμος είπε...

Πολλά καθήκοντα στον Αιρετικό Ναό λίγος χρόνος για μπλογκινγκ...
Πάντως, πάντα κλοθογυρίζει στο νου του μια νέα ιστοσελίδα.
Όπως και να'χει η δική σου όσον αφορά το fantasy και του Baladeur όσον αφορά το metal είναι επαρκείς διαδικτυακά.

(Τσέκαρες τους νέους τόμους Kane με καινούριο artwork?)

Χαιρετώ Κιμμέριε

Κιμμέριος είπε...

Τις εκδόσεις της Centipede Press εννοείς; Ωραίες είναι αλλά επειδή τα έχω ήδη τα βιβλία σε παλιότερη έκδοση, μόνο για συλλεκτικούς λόγους θα τα ξανάπαιρνα και δεν υπάρχει οικονομική άνεση για κάτι τέτοιο αυτήν την περίοδο. Ετοιμάσου για ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ανάρτηση για κάτι παλιό και κλασικό :P

Hail!

Ανώνυμος είπε...

Mα δεν είναι μόνο τα παλιά που έχουμε, στις νέες εκδόσεις. Υπάρχει μπόλικο ακυκλοφόρητο υλικό καθώς και τα άρθρα του Ουώγκνερ για τον Κέην.
Κυκλοφορεί επιτέλους το Gothic Touch, στο οποίο είχε κάποτε κάνει αναφορά ο Πάλαντιν...

Πέρα από τα βιβλία τώρα, το τελευταίο κομμάτι για την Βαλντήζ των Eternal Champion είναι με διαφορά το καλύτερο metal κομμάτι που έχει γραφτεί για τον Κέην.

EVER THE RIDER - EVER THE FOE - THE NAME OF KANE FOREVER KNOWN!

Αιρεσιάρχης