FOREVER FIGHTING THE WORLD!!!

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

The Voyage of Jonas

On my ship, the 'Rocinante'
Wheeling through the galaxies
Headed for the heart of Cygnus
Headlong into mystery
 
Οι στίχοι είναι γνώριμοι στους απαιτητικούς ακροατές: προέρχονται από το κομμάτι Cygnus X-1 του ιστορικού άλμπουμ A Farewell to Kings των μεγάλων Rush. Προφανώς αυτούς είχαν στο μυαλό τους οι Αμερικανοί Heart of Cyngus όταν επέλεγαν το όνομα τους. Βέβαια οι επιρροές από παλιούς Rush δεν περιορίζονται στη επιλογή του ονόματος αλλά διατρέχουν τον ήχο και την ευρύτερη προσέγγιση της αμερικάνικης μπάντας, η οποία το 2012 μας χάρισε μια από τις ωραιότερες κυκλοφορίες των τελευταίων χρόνων. Ο λόγος για το The Voyage of Jonas, τον τέταρτο δίσκο των HoC.


Οι HoC δισκογραφούν από το 2007 και στην ουσία αποτελούνται από δύο άτομα, τους Jeff Lane (φωνητικά, κιθάρα, μπάσο, πλήκτρα) και τον Jim Nahikian (τύμπανα). Πρόκειται για μια μπάντα που καταφέρνει να προσφέρει ποιοτική μουσική, η οποία αν και τοποθετείται στο χώρο του progressive metal, δεν έχει σχέση με το κουραστικό και πολύπλοκο στυλ άλλων συγκροτημάτων του είδους. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι επιρροές τους εντοπίζονται στο prog-rock των Rush αλλά και στους παλιούς Iron Maiden, ενώ η θεματολογία τους είναι σταθερά προσανατολισμένη στο fantasy και την επιστημονική φαντασία.


Το TVoJ είναι χωρίς αμφιβολία η κορύφωση της πορείας των HoC. Πρόκειται για θεματικό (concept) δίσκο που αφηγείται μια ιστορία φαντασίας και αναζήτησης σε μακρινά και επικίνδυνα μέρη. Οι στίχοι είναι καλογραμμένοι και οι συνθέσεις υποστηρίζουν άψογα τον θεματικό πυρήνα του δίσκου. Το ΤVoJ περιέχει εξαιρετική μουσική, άρτια εκτελεσμένη από την μπάντα, με την έμπνευση να είναι φανερή και να ξεδιπλώνεται σε κομμάτια όπως τα Sailing North, White Witch, The Abyss of the Dragon, Moonrunner, The Isles of Ice. Όμορφες μελωδίες συνδυάζονται με προσεγμένη κιθαριστική δουλειά, η οποία σε ορισμένα σημεία -πχ το τελείωμα το Sailing North- εκτοξεύεται σε ύψη λυρισμού και συναισθηματικής φόρτισης. Η ποιότητα του δίσκου είναι αδιαπραγμάτευτη και παρά την σχετικά μεγάλη διάρκεια του (περίπου μία ώρα), το άκουσμα του δεν κουράζει αλλά διατηρεί το ενδιαφέρον του ακροατή ως το τέλος.

Climb abroad and cast away the lines, and hoist the sail
For we leave today at the light of dawn
Saying goodbye to everything I've ever known
Is not an easy thing, but I've got to go or I'll never know

 
Με το μουσικό ταξίδι του ανήσυχου Jonas, οι ΗοC απέδειξαν πως είναι δυνατό να παιχτεί καλό Heavy Metal ακόμα και στην εποχή μας, όπου τετριμμένο υλικό κατακλύζει τον χώρο του κλασικού ήχου. Δυστυχώς όμως δεν υπήρξε συνέχεια καθώς η μπάντα διαλύθηκε το 2014. Διαβάζω όμως πως ο Jeff Lane ετοιμάζεται να επαναφέρει το όνομα στην δισκογραφία. Απομένει να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, αν και θεωρώ πως το TVoJ δύσκολα θα ξεπεραστεί.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χαίρε Κιμμέριε και Χρόνια Καλά!

Οι HoC άνετα μέσα στην τριάδα του ποιοτικότερου metal που παίχτηκε από το 2000 κα μετά. Ο δίσκος της ανάρτησης είναι ο αγαπημένος μου από αυτούς. Απορώ μάλιστα γιατί δεν κυκλοφόρησε σε βινύλιο...
Τσέκαρε όμως και το κομμάτι που κυκλοφόρησε ο Lane σαν προσωπικό single (μετά την απόσυρση των HoC) και αναφέρεται στη μάχη Ύδρας εναντίον Λεβιάθαν!

https://www.youtube.com/watch?v=2xhhRIWaFGs

Πέρα από την ανάρτηση αξίζει να βρεις τις ανθολογίες Swords of Steel και όχι μονάχα για το συλλεκτικό του πράγματος αλλά για το περιεχόμενο. Έχει διαμαντάκια εκεί μέσα...

Αιρεσιάρχης

BALADEUR είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
BALADEUR είπε...

Λατρεμένο συγκρότημα οι Heart of Cygnus. Μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω αγαπημένο album αν και τείνω περισσότερο στο "Over Mountain, Under Hill" ίσως γιατί το "έλιωσα" περισσότερο όταν κυκλοφόρησε σε σχέση με τα υπόλοιπα. Όντως ο Jeff έθεσε το ερώτημα (μέσω facebook) για επανενεργοποίηση των HoC με guest μουσικούς. Τσέκαρε όπως σου γράφει και ο Αιρεσιάρχης το single του Jeff Lane (αν δεν το έχεις κάνει ήδη). Καλή μεταλλική χρονιά εύχομαι!

Πρόεδρος Α.Π.Ι. είπε...

\m/ \m/ \m/ \m/ \m/

Ανώνυμος είπε...

Warlord στα Χανιά το καλοκαίρι!!!

Τα κανόνια στο φρούριο του Φιρκά θα βροντήσουν ξανά!

Αιρεσιάρχης

Κιμμέριος είπε...

Φίλοι καλή χρονιά σας εύχομαι με άφθονες ηδονές όλων των ειδών :) Το νέο τραγούδι δεν με εντυπωσίασε. Περιμένω να δω κάποια ολοκληρωμένη δουλειά από τον Lane.

Αιρεσιάρχη: τις δύο ανθολογίες Swords of Steel δεν τις έχω πάρει λόγω υψηλού κόστους. Ετοιμάσου και για την νουβέλα του Bentley :) Αυτό για Warlord στα Χανιά δεν το ήξερα. Αν όντως πραγματοποιηθεί θα επιδιώξω να κατέβω.

Baladeur: το καλύτερο τραγούδι HoC σίγουρα στο Over Mountain... Για το Lost at sea o λόγος :)

Πρόεδρε: έτσι ακριβώς!!

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να επιδιώξεις να κατέβεις για να πραγματοποιηθεί....

Χαιρετώ

Αιρεσιάρχης

Ανώνυμος είπε...

30 Ιούνη - 1 Ιούλη
Χανιά Ροκ Φέστιβαλ

Πρόεδρας ΑΠΙ

tzortzadams είπε...

Eξαιρετικός δίσκος, κυλά αβίαστα, παρά τη διάρκεια του και απολαμβάνεται πολλάκις. Σε ένα παράλληλο σύμπαν θα χαρακτήριζα το δίσκο παρόμοιο με τα πρώτα αριστουργήματα των Shadow Gallery. Όχι τόσο για τις μουσικές ομοιότητες μα κυρίως για την ατμόσφαιρα και το λυρισμό που υποβάλλουν στον ακροατή. Και για την αστείρευτη έμπνευση φυσικά!

Κιμμέριος είπε...

tzortzadams ήμουν σίγουρος πως θα στήριζες. Μιας που τα ανέφερες πρέπει να ακούσω ξανά τα πρώτα Shadow Gallery διότι πάνε πάρα πολλά χρόνια. Hail!