FOREVER FIGHTING THE WORLD!!!

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Πέρα από τα τείχη τούτου του κάστρου...

Για μένα το καλοκαίρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με περιηγήσεις σε κάποια από τα πολλά κάστρα που βρίσκονται διάσπαρτα στην Ελλάδα. Τα αρχαία, μεσαιωνικά ή αναγεννησιακά φρούρια, κτισμένα πάνω σε λόφους ή δίπλα στη θάλασσα, μοναχικά απομεινάρια αλλοτινών εποχών, πάντοτε μαγνητίζουν το βλέμμα μου και ασκούν έλξη στην ψυχή μου.


Η επίσκεψη στο κάστρο, το πέρασμα μέσα από τις πύλες του, η περιήγηση στα τείχη του, η εξερεύνηση των κρυφών γωνιών του, η απόλαυση της θέας από τους πύργους του είναι μαγικές διαδικασίες, οι οποίες αποτελούν συνδέσμους με ένα ηρωϊκό αλλά και εξιδανικευμένο παρελθόν. Αυτό το παρελθόν αναζητούμε και γι' αυτό οι πέτρινοι φρουροί του πάντοτε θα είναι για μας κάτι παραπάνω από απλά μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Διασχίζοντας τις πύλες τους θα περνάμε σε άλλους κόσμους και θα ανασαίνουμε λίγο από τον γλυκό αέρα των παλιών καιρών.


Ξαναθυμάμαι τις αναζητήσεις περασμένων χρόνων: ο φοβερός Ακροκόρινθος, τα κάστρα σε Ναύπλιο, Μεθώνη, Κορώνη, Ναύπακτο, Βόνιτσα, Λίνδο, Κω, Ρέθυμνο, Κυπαρισσία. Οι τεράστιοι προμαχώνες και ο Κουλές του Ηρακλείου, οι τέλειες οχυρώσεις της Ρόδου. Η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς και ο ιδρώτας που χύθηκε για να ανέβουμε μέχρι την κορυφή. Τα τείχη της Νικόπολης και το αρχαίο φρούριο στα Αιγόσθενα. Το Νιόκαστρο της Πύλου, το Χλεμούτσι και το κάστρο της Καβάλας που δυστυχώς τα βρήκαμε κλειστά. Το Παλαιόκαστρο της Πύλου που τελικά κωλώσαμε και δεν ανεβήκαμε μέχρι τα τείχη του. Και τόσα άλλα των οποίων τα μυστικά περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Φέτος πιστεύω πως θα καταφέρω να γνωρίσω κάποια ακόμα. Και φυσικά μακρινό όνειρο παραμένει η επίσκεψη στα διάσημα αδέλφια τους της Δυτικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Ελπίζω πως στο μέλλον θα καταφέρω να τα αλώσω και αυτά.


Στις δύο πρώτες φωτογραφίες η τρίτη πύλη του Ακροκόρινθου και το οκταγωνικό φρούριο που συνδέεται με λιμενοβραχίονα με το κάστρο της Μεθώνης. Από παλιότερες επισκέψεις μου μαζί με εκλεκτούς συνοδοιπόρους. Στην τρίτη το μεγάλο όνειρο: το σταυροφορικό Krak των Ιπποτών στη Συρία.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

It always seems those castles and dreams, fade with the morning light...

Χαίρε Κιμμέριε...

Guardian Lord

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά ο τίτλος της ανάρτησης είναι μνημείο από μόνος του... "...where every man must meet his destiny..."

GUARDIAN LORD

Κιμμέριος είπε...

Ρε Guardian Lord τι έπος είναι το Vox in Excelso; Έχω πάθει μεγάλη πλάκα!

Ανώνυμος είπε...

Στο είχα πει νομίζω παλιότερα...

Μνημείο...

-Militum Christi-

GUARDIAN LORD

Ανώνυμος είπε...

Τόσο κοντά, και όμως τόσο μακριά...
Την περασμένη εβδομάδα πάτησα στον παραδοσιακό πύργο της νησίδος Κρανάης...
και εις άλλα με υγείαν!

Cass

Κιμμέριος είπε...

Cass η διαβόητη παντόφλα σου έχει αλώσει πολλά κάστρα!!!!

Ανώνυμος είπε...

HAIL TO HELLAS,LAND OF HEROES!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Megali diskara to Vox in Excelso

Ανώνυμος είπε...

Αιγόσθενα hail!μην ξεχνάς και τα ταπεινά πλην αρχαία κάστρα των Κυθήρων και του Βελισσάριου στρατηγού του Ιουστινιανού κάστρο της αρχαίας ιωνίας Βολισσού στην Χίο, φιλτάτης τε εμής πατρίδος

όνειρο η κατάληψη των highlands της Σκωτίας

Cara Haigh

MITCH

Κιμμέριος είπε...

Ανώνυμοι: Hail and kill!!

MITCH: υποψιάζομαι πως στα Αιγόσθενα δεν βρέθηκες στα πλαίσια επικής αναζήτησης αλλά για να κάνεις μπάνιο σε παρακείμενη παραλία! Αποκαλύφθηκε ο ρόλος σου για μια ακόμη φορά! Θα δεχτείς σύντομα το Κάλεσμα του Κθούλου!
Για Σκωτία-Ιρλανδία είμαι μέσα!

Fay ἄρκτος είπε...

πολύ ωραία ανάρτηση!!! σου εύχομαι να γυρίσεις άλλα τόσα :P