FOREVER FIGHTING THE WORLD!!!

Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Stand your Ground!

Μετά από έξι χρόνια η αναμονή έλαβε τέλος: οι Burning Starr επιτέλους επέστρεψαν στην δισκογραφία με το Stand your Ground και οι εραστές του αυθεντικού Σκληρού Ήχου δεν μπορούν παρά να πανηγυρίζουν και να δοξολογούν. Για άλλη μια φορά η αμερικάνικη μπάντα είναι εδώ για να δείξει στους απανταχού ξενέρωτους πως παίζεται το Παιχνίδι. Επικεφαλής της ο μεγάλος Jack Starr, ένας από τους τελευταίους Φύλακες της Ιερής Φλόγας του Heavy Metal.


Ο JS αποτελεί προσωπικό φετίχ του παρόντος ιστολογίου για πολλούς λόγους. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω την σεμνότητα που τον χαρακτηρίζει ως άνθρωπο, την αβίαστη αυθεντικότητα που αποπνέει  το παίξιμο και η όλη στάση του, την επιβλητική του παρουσία πάνω στη σκηνή χωρίς δερμάτινα, καρφιά και περιττές φιοριτούρες, και φυσικά τους σπουδαίους δίσκους που μας έχει χαρίσει. Στο Stand your Ground o αμερικανός κιθαρίστας πλαισιώνεται για μια ακόμη φορά από τους Todd Michael Hall (φωνητικά), Ned Meloni (μπάσο) και Rhino (τύμπανα). Το φοβερό (και συμβολικό) εξώφυλλο είναι και πάλι έργο του βετεράνου Ken Kelly.

Μουσικά ο δίσκος περιέχει αυτό που περιμέναμε από τους BS: καλοπαιγμένο παραδοσιακό Heavy Metal, διαποτισμένο από την ατμόσφαιρα της δεκαετίας '80, το οποίο η κιθάρα του JS και τα φωνητικά του Hall το τοποθετoύν πολλά σκαλοπάτια πάνω από την πλειοψηφία των true metal μετριοτήτων που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια. Για μια ακόμα φορά η έμπνευση είναι παρούσα σε κομμάτια όπως τα Hero, The Enemy, Escape from the Night, Stronger than Steel (στο τέλος του οποίου ακούγεται και μια "χαμένη" ηχογράφηση του απόλυτου γίγαντα Rhett Forrester) και το φιλόδοξο δεκάλεπτο ομώνυμο έπος. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί και το Destiny που παραπέμπει στις μέρες των παλιών Virgin Steele. Για να είμαστε δίκαιοι, θεωρώ πως ο δίσκος δεν φτάνει το επίπεδο του Land of the Dead του 2011. Έχει αδύναμες στιγμές και δύο ή τρία κομμάτια θα μπορούσαν να απουσιάζουν ώστε να μειωθεί η μεγάλη χρονική του διάρκεια. Ωστόσο, με μουσικούς όπως ο JS η αντικειμενικότητα δεν ήταν ποτέ το ζητούμενο και αρκεί μια κομματάρα όπως το Worlds Apart για να αποκτήσει το νέο πόνημα των BS απολύτως θετικό πρόσημο και να κερδίσει τον απαιτητικό ακροατή.


Πέρα από το μουσικό μέρος, σε μια πρόσφατη συνέντευξη του ο JS δήλωσε πως το Stand your Ground εκφράζει εύλογες ανησυχίες για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν η κουλτούρα και η ταυτότητα των δυτικών κοινωνιών λόγω της μαζικής μετανάστευσης επήλυδων που  αδυνατούν να ενσωματωθούν στις τελευταίες. Πρόκειται για σοβαρό και υπαρκτό πρόβλημα, αλλά-χωρίς να θέλω να το υποβαθμίσω-θα προτιμήσω μια ερμηνεία σε πιο ατομικό επίπεδο: αυτή της αιώνιας προτροπής να στέκεσαι όρθιος και ανυποχώρητος, με το μεσαίο δάκτυλο μονίμως υψωμένο απέναντι σε κάθε αντιξοότητα, σε όλους τους ''επίδοξους" και σε κάθε τυποποιημένη σκέψη. Αυτή η αγωνιστική αντίληψη άλλωστε είναι και η ουσία του Heavy Metal, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ τουλάχιστον.

Συνοψίζοντας, το Stand your Ground επιβεβαιώνει αυτό που έγινε φανερό με το Land of the Dead: πως οι Burning Starr έχουν καθιερωθεί ως μια υπολογίσιμη δύναμη πρώτης γραμμής στο σύγχρονο Metal. Εμείς παραμένουμε σταθεροί υποστηρικτές τους και πιστοί στην προτροπή του τίτλου...  

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τα περισσότερα αλλά το κομμάτι Worlds apart, μετά από τη διασκευή rainbow και το daughter of darkness, ακούγεται ρηχό... Αυτό το κομμάτι μάλλον θα μπορούσε να λείπει, ωστόσο έχω να πω ότι μουσικά ο δίσκος είναι κλάσεις πάνω από τον προηγούμενο. Κομμάτια σαν το επικό stand your ground, το ακόμα πιο επικό hero και το κοσμικής σημασίας We are one δεν υπάρχουν στο land of the dead.

Χαίρε Κιμμέριε, We Are Here, We Are One!

Κιμμέριος είπε...

Ανώνυμε χρίζεσαι επάξια Αρχιερέας της εν Ελλάδι Εκκλησίας του Τζακ Σταρρ!! Για το Worlds Apart όμως οφείλεις να αναθεωρήσεις :-) Hail!!

Ανώνυμος είπε...

Το άστρο φλέγεται και καίει του άπιστους Κιμμέριε!
Η δύναμη του ΑΛΗΘΙΝΟΎ HEAVY METAL είναι εδώ!

Αιρεσιάρχης

Ανώνυμος είπε...

Επιστροφή Joey Tafolla στους Jag Panzer?
Διασκευή στο παραδοσιακό ιρλανδικό Foggy Dew?

Πάμε ξανά για δισκάρα....

Αιρεσιάρχης

Ανώνυμος είπε...

Αιρεσιάρχη: αναμένω και εγώ με αγωνία! Hail!

Κιμμέριος

Πρόεδρος Α.Π.Ι. είπε...

Θα το τσεκάρω σύντομα!

Κιμμέριος είπε...

Γεια σου Πρόεδρε! Επιβάλλεται το τσεκάρισμα :-)

Ανώνυμος είπε...

Απλως θεοι 100% ατσαλι

Epic fantasy

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=0q9Vzjefnik

Κανε αφιερωμα για αυτη την μπανταρα

Epic fantasy

Κιμμέριος είπε...

Γεια σου Epic! Δυστυχώς γράφω μόνο για δίσκους που έχω σε βινύλιο ή cd (άντε και σε κασσέτα εταιρείας). Αγαπημένοι οι Medieval Steel αλλά δεν εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία. Κάνε υπομονή και θα γράψουμε για άλλες δισκάρες.

BALADEUR είπε...

Πολύ καλός δίσκος. Υπάρχουν εξαιρετικές στιγμές που συνυπάρχουν με πιο μέτριο - συμβατικό υλικό, κάτι που "ρίχνει" τον μέσο όρο, αλλά σε γενικές γραμμές ο Jack είναι εγγύηση...

Κιμμέριος είπε...

Baladuer: συμφωνώ απολύτως!