FOREVER FIGHTING THE WORLD!!!

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Μεταλλοποίησις

Out of the night that's where you appear
Long hair with leather and nothing to fear
Free as the wind you are bright as a light
Metal machine will guide you tonight
Shining steel meets your desire
Follow the wheel the wheels of fire


To σωτήριο έτος 1986 τα καμίνια των θεών ράγισαν και από τις ρωγμές ξεχύθηκε στον κόσμο καυτό μέταλλο για να κάψει τους Ψεύτικους. Οι Αληθινοί άντεξαν και μεταλλοποιήθηκαν (metalized), ατενίζοντας τα αποκαϊδια μέσα από τα πυρωμένα μάτια τους, με το ατσάλινο Ξίφος (Sword) στo χέρι.


Ένας φίλος λέει (και οφείλω να συμφωνήσω) πως πομπώδεις περιγραφές σαν την παραπάνω είναι κατά βάθος αφελείς (αν όχι τίποτα χειρότερο), και έχουν ενδιαφέρον μόνο ως ασκήσεις ύφους. Είναι απαραίτητες όμως, ώστε να αποφευχθεί μια τυπική και ξερή παρουσίαση σπουδαίων δίσκων όπως το Metalized των Sword.

Οι τέσσερις Καναδοί εμφανίστηκαν στο μεταλλικό προσκήνιο έχοντας ένα κραυγαλέο όνομα για την μπάντα τους και έναν μονολιθικό τίτλο για τον δίσκο τους, του οποίου το βαρύ και ασήκωτο εξώφυλλο πάντοτε μου θύμιζε αρχαιοελληνική περικεφαλαία. Ευτυχώς, το αισθητικό κομμάτι υποστηρίζεται άψογα από το μουσικό. Ήδη οι πρώτες νότες του εναρκτήριου FTW δημιουργούν υψηλές προσδοκίες στον ανυποψίαστο ακροατή οι οποίες και δεν διαψεύδονται στη συνέχεια. Βαρύς μεταλλικός ήχος και φοβερές συνθέσεις όπως το κορυφαίο Children of heaven, το σαρωτικό The end of the night και το σκοτεινό Evil spell, καθιστούν το Metalized έναν κλασικό δίσκο αυθεντικού και έντιμου Heavy Metal.

Με επική διάθεση αλλά και αναφορές στην rock'n'roll αλητεία, με απλό και άμεσο ύφος χωρίς περιττές φανφάρες, με δυνατά φωνητικά από τον Rick Hughes, δυναμικές κιθάρες από τον Mike Plant, και συμπαγές rhythm section από τους Mike Larock (μπάσο) και Dan Hughes (τύμπανα), οι Sword μας χάρισαν μια εξαιρετική κυκλοφορία, χαρακτηριστική του πνεύματος και της μουσικής ποιότητας της δεκαετίας του '80.


To Metalized γνώρισε σχετική επιτυχία, δύο τραγούδια του έγιναν βίντεοκλιπ, ενώ η μπάντα είχε support θέση σε συναυλίες συγκροτημάτων όπως οι Motorhead και οι Metallica. Ακολούθησε το σχετικά πιο ήπιο αλλά πάντα ενδιαφέρον Sweet dreams του 1988 και στη συνέχεια η μπάντα διαλύθηκε. Σήμερα λογαριάζεται ως ενεργή και έδωσε κάποιες συναυλίες πριν μερικά χρόνια.

Οι Sword βρέθηκαν στις πρώτες γραμμές του αυθεντικού Hard 'n' Heavy σε μια σπουδαία χρόνιά για την μουσική μας, δεύτερη σε σημασία μόνο σε σχέση με το μυθικό 1984. Συνετέλεσαν κι αυτοί στην Μεταλλοποίηση που επιτελέστηκε στις ψυχές και τις καρδιές μιας ολόκληρης γενιάς ακροατών και γι' αυτό αξίζει να μνημονεύονται. Μέχρι την επόμενη φορά: Follow the wheel, wheels of fire!

Αφορμή για την ανάρτηση: πρόσφατη αναδρομή στην δισκογραφία των Sword. Μέσω του youtube δυστυχώς, καθώς το πικάπ μου έχει πάψει εδώ και χρόνια να λειτουργεί.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καταιγισμός μετάλλου το Follow the wheels. Τραγούδι που σε κολλά άγρια στον τοίχο και σου εξηγεί με σαφήνεια τί είναι το αληθινό HEAVY F' METAL!

Χαίρε Κιμμέριε.

Κιμμέριος είπε...

Ανώνυμε: όπως τα λες! Hail!

Ανώνυμος είπε...

"Είναι απαραίτητες όμως, ώστε να αποφευχθεί μια τυπική και ξερή παρουσίαση σπουδαίων δίσκων όπως το Metalized των Sword."
Δισκάρα!

BALADEUR είπε...

Αγαπημένη μπάντα οι Sword. Μου αρέσουν και τα δύο albums (λίγο περισσότερο το πρώτο βέβαια). Δεν με ξετρελαίνουν πάντως. Η πλάκα είναι πως ξεκίνησαν ως μπάντα διασκευών στους Kiss! Παρεμπιπτόντως επανασυνδέθηκαν, με την αρχική σύνθεση, το 2011 και τον περασμένο Δεκέμβριο κυκλοφόρησαν το live album "Live Hammersmith" (αυτοχρηματοδοτούμενο) σε 500 κόπιες (cd).

Κιμμέριος είπε...

Ανώνυμε 7:57: είσαι ο γνωστός τύπος με την παντόφλα;

Baladeur: τo Live Hammersmith πρέπει να είναι από την περίοδο μεταξύ Metalized και Sweet Dreams. Θα ψάξω να το ακούσω. Follow the wheel!

tzortzadams είπε...

Eξαιρετικός δίσκος, αυθεντικού Heavy Metal, μιας άλλης εποχής. Από το επόμενο Sweet Dreams, έλειπε η ωμή δύναμη του ντεμπούτου, ήταν όμως εξίσου εμπνευσμένο...Hail!

Κιμμέριος είπε...

tzortzadams όπως το γράφεις: ωμή δύναμη! Hail!