FOREVER FIGHTING THE WORLD!!!

Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Αναγνώσεις ΙΙ

Ελλείψει άλλου θέματος, έχει ενδιαφέρον να παρουσιάσουμε κάποιες αξιόλογες κυκλοφορίες των τελευταίων μηνών.

1) O ιρλανδός Joseph Sheridan Le Fanu είναι ένας από τους πιο σπουδαιότερους συγγραφείς ιστοριών φαντασμάτων του 19ου αιώνα, περισσότερο γνωστός για την βαμπιρική νουβέλα Carmilla του 1872. Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφόρησε πρόσφατα σε μια πολύ προσεγμένη έκδοση (και σε πολύ καλή μετάφραση) το διήγημα του Το Άγρυπνο Μάτι.


Πρόκειται για ένα θρίλερ υπερφυσικού ή ψυχολογικού τρόμου (αναλόγως ποιας οπτικής θα επιλέξει ο αναγνώστης), το οποίο προτείνεται ανεπιφύλακτα.

2) Πρόσφατα κυκλοφόρησε και από τις εκδόσεις Ίκαρος το Ποτέ και Πουθενά (Neverwhere) του διάσημου βρετανού συγγραφέα Neil Gaiman. Και εδώ έχουμε να κάνουμε με μια προσεγμένη έκδοση και με μια πολύ ωραία ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα παράλληλο Λονδίνο-το κάτω Λονδίνο-στο οποίο καταλήγουν όσοι πέφτουν από τις χαραμάδες του κόσμου.


Ο Gaiman δεν είναι απολύτως του γούστου μου αλλά δεν παύει να είναι ένας μεγάλος παραμυθάς και το Ποτέ και Πουθενά είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται πολύ ευχάριστα, παραπέμπει σε διάφορες αρχετυπικές καταστάσεις και διαθέτει ένα δαιμονικό ζευγάρι κακών (οι κύριοι Κρουπ και Βάντεμαρ) που κλέβει την παράσταση και δίνει τον απαραίτητο σκοτεινό τόνο στην αφήγηση.

3) Πριν μερικές μέρες οι εκδόσεις Η Άγνωστη Καντάθ παρουσίασαν την νέα τους θεματική ανθολογία με τίτλο Η Φωνή μέσα στη Νύχτα και άλλες γοτθικές ιστορίες. Αν και δεν το έχω ακόμα στα χέρια μου, το παρουσιάζω επειδή είμαι βέβαιος για την ποιότητα της έκδοσης η οποία γίνεται φανερή από την επιλογή των διηγημάτων και από το υπέροχο εξώφυλλο.


Η αναβίωση της θεματικής ανθολογίας από τις εκδόσεις Η Άγνωστη Καντάθ είναι ένα εγχείρημα που μας πάει πίσω στις παλιές καλές μέρες των εκδόσεων Ωρόρα και ελπίζω να έχει απήχηση και να δούμε και άλλα ανάλογα βιβλία (υπενθυμίζω πως έχει προηγηθεί η κυκλοφορία μιας ανθολογίας με σοβιετικούς συγγραφείς ΕΦ καθώς και η συλλογή Νεκροναύτες).

4) Τέλη του 2016 κυκλοφόρησε από την Μαμούθ Comix το "απαγορευμένο" Ο Τεν Τεν στη Χώρα των Σοβιέτ, στο οποίο ο νεαρός δημοσιογράφος και ο σκύλος του Μιλού ταξιδεύουν στην Σοβιετική Ένωση και ανακαλύπτουν την πραγματική φύση του κομμουνιστικού συστήματος. 


Αν και η αντικομμουνιστική του προπαγάνδα είναι αφελής και το σχέδιο του εντελώς πρωτόλειο,  δεν παύει να έχει ιστορική αξία και να αντικατοπτρίζει το πνεύμα της εποχής του, ενώ έχει και πολλές πραγματικά αστείες στιγμές που εγγυώνται μια διασκεδαστική ανάγνωση.

Καλές αναγνώσεις λοιπόν μέχρι την επόμενη φορά...

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίος!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίος!

Αιρεσιάρχης

Κιμμέριος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Θέλουμε αφιέρωμα Tad Morose!!!!!!

Επίσης τσέκαρε τα φετινά Satan's Hallow και Below.

Πάμε για την τελική και ολοκληρωτική νίκη του ΑΘΑΝΑΤΟΥ HEAVY METAL!

Αιρεσιάρχης

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε: ευχαριστώ και πάλι (έσβησα κατά λάθος το προηγούμενο σχόλιο μου).

Αιρεσιάρχη: που τους θυμήθηκες τους Tad Morose; Έχω ένα cd τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια αλλά δεν νομίζω να το έχω ακούσει παραπάνω από πέντε φορές. Satan's Hallow πολύ καλοί, τους Below δεν τους έχω προσεγγίσει. Hail!

Κιμμέριος

BALADEUR είπε...

Είδηση αποκλειστικά για σένα (κάνουμε και delivery στο Metal Daze)!

Νέος δίσκος Jack Starr. Τιτλοφορείται "Stand Your Ground", είναι διπλός και θα κυκλοφορήσει στις 25 Αυγούστου! Εξώφυλλο Ken Κenny (κι είναι καραεπικούρα)! Παίζουν (εκτός φυσικά του J.S.) ο Todd Michael Hall (φωνή, βλ. Riot V), ο Rhino (τύμπανα) και ο Νed Meloni (μπάσο)...

ΥΓ. Για τους Tad Morose ένα έχω να πω: "A Mended Rhyme", απλά κορυφαίο! HEAVY METAL PERFECTION!!!

Κιμμέριος είπε...

Baladeur είμαι ενήμερος και περιμένω με αγωνία την κυκλοφορία. Εννοείται πως θα υπάρξει σχετική ανάρτηση. Ο JS είναι δεύτερος μόνο σε σχέση με τον Έναν και Μοναδικό (RB). Και το A Mended Rhyme πολύ καλό!

Ανώνυμος είπε...

Άκουσα το Hero που θα είναι στον καινούριο δίσκο. ΕΠΟΣ! ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΘΡΙΑΜΒΟ!

Αιρεσιάρχης

Κιμμέριος είπε...

Αιρεσιάρχη: ΕPOC!!!!

tzortzadams είπε...

Εξαιρετικό το Άγρυπνο Μάτι. Ως ιστορία, έκδοση, μετάφραση, αισθητική. Άριστο!

Κιμμέριος είπε...

tzortzadams: ελπίζω να υπάρξει και συνέχεια στο ίδιο υψηλό επίπεδο.