FOREVER FIGHTING THE WORLD!!!

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Στο σινεμά

Είναι ευνόητο πως το δεύτερο μέρος του The Hobbit είναι η ταινία που όλοι περιμέναμε αυτά τα Χριστούγεννα. Εγώ την είδα πριν λίγες μέρες και ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες μου, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί από το πρώτο μέρος αλλά και από το σχετικό trailer.


Αυτό που παρακολουθήσαμε είναι μια εντυπωσιακή παραγωγή που σε ταξιδεύει με επιτυχία στον κόσμο της Μέσης Γης, στο πλευρό της συντροφιάς του Μπίλμπο και των νάνων. Από την άλλη, η ταινία πάσχει από το πάγιο πρόβλημα κάθε χολυγουντιανής υπερπαραγωγής: για να βγάλει τα λεφτά της πρέπει να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό και αυτό συνεπάγεται υπερβολικό σαματά, ανόητα ρομάντζα καθώς και κλείσιμο ματιού στην πολιτική ορθότητα (πχ η απαραίτητη γυναίκα ηρωίδα ή η μαυρούλα που εμφανίζεται σε μια σκηνή πλήθους στην Λιμνούπολη). Βέβαια οι προαναφερθείσες αδυναμίες δεν αφαιρούν από την αξία της ταινίας η οποία παραμένει μια χορταστική περιπέτεια που αξίζει να την απολάυσει κάποιος στις κινηματογραφικές αίθουσες. Πάντως διαπιστώνω πως εξακολουθεί να ισχύει αυτό που έχω ξαναγράψει: δεν έχει γυριστεί ακόμα μια πραγματικά ασυμβίβαστη ταινία φαντασίας που θα σέβεται μόνο το βιβλίο στο οποίο βασίζεται και όχι τις ανόητες χολυγουντιανές συμβάσεις.

Ωστόσο, κρυμμένο διαμάντι του 2013 και ταινία της χρονιάς ανακηρύσσεται χωρίς δεύτερη σκέψη το La Grande Belleza (ελλ. τίτλος: Η Τέλεια Ομορφιά) του Paolo Sorrentino. Πρόκειται για ένα αριστούργημα που πέρα από την αποθεωτική κινηματογράφηση της Αιώνιας Πόλης, αποκαλύπτει την κενότητα του σύγχρονου τρόπου ζωής και κατεδαφίζει αρκετές όψεις του σαθρού οικοδομήματος της μοντέρνας κουλτούρας. Οι έχοντες κινηματογραφικό γούστο οφείλουν να τιμήσουν το σπουδαίο αυτό φιλμ.


Επίλογος: o ευρωπαϊκός κινηματογράφος επικρατεί άνετα της χολυγουντιανής παραγωγής (παρά την αγάπη μας για το βιβλίο του Tolkien και για τον Peter Jackson) και πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά; Ραντεβού στις αίθουσες προβολής!

5 σχόλια:

Pegasus είπε...

"Πάντως διαπιστώνω πως εξακολουθεί να ισχύει αυτό που έχω ξαναγράψει: δεν έχει γυριστεί ακόμα μια πραγματικά ασυμβίβαστη ταινία φαντασίας που θα σέβεται μόνο το βιβλίο στο οποίο βασίζεται και όχι τις ανόητες χολυγουντιανές συμβάσεις."
Nope!
Excalibur!

Κιμμέριος είπε...

Πήγασε παράλειψη μου: εννοούσα από νεότερες παραγωγές :-)

P A L A D I N είπε...

Μα και η ταινία Excalibur, αν και η καλύτερη του είδους, πάλι δε σέβεται το βιβλίο "Ο Θάνατος του Αρθούρου" του Μάλορυ.

Πάντως απολαυστική η 2η ταινία του Χόμπιτ και η Tauriel κοκκινομάλλα κουκλάρα και μάχιμη! Κορυφαίος χαρακτήρας ο Θράντουιλ!

Επίσης, οι 5 ως τώρα ταινίες του Τζάκσον που αφορούν στη μέση γη είναι πετυχημένες όλες τους μεταφέροντας την ατμόσφαιρα του Τόλκιν στην οθόνη (αφού οπωσδήποτε δε γίνεται να αποδοθεί απόλυτα το έργο του Τόλκιν) και αποτελούν τις καλύτερες ταινίες φαντασίας στο σύγχρονο κινηματογράφο.

Το ίδιο δε μπορεί να ειπωθεί βέβαια για οτιδήποτε κινηματογραφικό αφορά στους κόσμους του Ρόμπερτ Χάουαρντ. Τον έχουν λεηλατήσει τον Μπομπ.


Κιμμέριος είπε...

Θα έλεγα πως το Excalibur είναι περισσότερο πολιτική ταινία παρά ταινία φαντασίας ;-) Ασυμβίβαστη σίγουρα!

Πάλαντιν δυστυχώς δεν πάλεψα την Τόριελ (και την ανταλλαγή βλεμμάτων με τον νάνο). Ωραίο μωρό αλλά δεν έχει θέση στην ταινία κατά την άποψη μου. Συμφωνώ πως οι ταινίες του Τζάκσον είναι εξαιρετικές αλλά την πραγματικά μεγάλη ταινία ακόμα την περιμένουμε (και μάλλον δεν θα την δούμε ποτέ).




Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τον Κιμμέριο.

Η ταινιά ήταν αρκετά καλή αλλά έχει τις προαναφερθείσες από τον Κιμ ανεπάρκειες.
Ιδίως στο θέμα της πολιτικής ορθότητας, πέρα από τους μαύρους ηθοποιούς, η εμφάνιση του "συνδικαλιστή ψαρά" (τον οποίο ο μυστικοσύμβουλος χρεώνει και με καλλιέργεια κλίματος υπέρ της διεξαγωγής εκλογών!) ως φορέα σωφροσύνης και μέτρου, ενδεχομένως να κάνει τα κόκκαλα του καθηγητή να τρίζουν.

Εξακολουθώ να θεωρώ ότι ο σκηνοθέτης στις ταινίες "Χόμπιτ" έχει μυηθεί αισθητικά βαθύτερα στο έργο του Τόλκιν απ' ότι έκανε σ' εκείνες του "Άρχοντα..", πράγμα που αποδεικνύει η τεχνική της σκηνοθεσίας του.
Πιστεύω όμως ότι το πρώτο μέρος του "Χόμπιτ" ήταν καλύτερο. Ιδίως η σκηνή που τα βουνά ζωντανεύουν και συκρούονται είναι ανεπανάληπτη...

Σταμάτης