FOREVER FIGHTING THE WORLD!!!

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Πέρα από τα Σύνορα της Αμαρτίας

Πέρα από τα σύνορα της Αμαρτίας, πέρα από το Καλό και το Κακό, παραμονεύουν οι Μεγάλοι Παλαιοί: μορφές ύπαρξης που ο ανθρώπινος νους αδυνατεί να συλλάβει και που εντελώς συμβατικά θα μπορούσαμε να περιγράψουμε ως τερατόμορφες οντότητες. Τα ονόματα των Παλαιών είναι γνωστά στους μυημένους: Cthulhu, Yog Sothoth, Nyarlathotep, Shub Niggurath, Azathoth...

Ο οραματιστής συγγραφέας που ξεκίνησε αυτό που σήμερα ονομάζουμε Μυθολογία Κθούλου είναι ο γνωστός H. P. Lovecraft. Το όραμα του μοιράστηκαν και άλλοι συγγραφείς -σύγχρονοί του ή μεταγενέστεροι- όπως οι August Derleth, Robert Bloch, C. A. Smith, R. E. Howard, Ramsey Campbell, Brian Lumley, K. E. Wagner και πολλοί άλλοι. Και φυσικά, ο λαβκραφτικός τρόμος δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητους τους Heavy Metal μουσικούς. Μεταξύ των τελευταίων ξεχωρίζει ο Mark "The Shark" Shelton των Manilla Road. Οι στίχοι του Shelton βρίθουν από αναφορές στα έργα των HPL και REH και αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι Manilla Road ξεχωρίζουν από τους λεγόμενους "ψευτοεπικούς".

 

Πριν λίγο καιρό ο Shelton επέστρεψε με το σχήμα των Hellwell και το CD/LP τους με τίτλο Beyond the Boundaries of Sin. Στα πλαίσια των Hellwell συνεργάζεται με τον αινιγματικό E. C. Hellwell ο οποίος μάλλον αποτελεί ψευδώνυμο του Καρχαρία (αν και δεν έχω ψάξει σχετικά στο διαδίκτυο). Το BtBoS περιέχει εφτά κομμάτια παράξενης και μάλλον δυσπρόσιτης μουσικής. Πλήκτρα που θυμίζουν Deep Purple μπλέκονται με τον ήχο του The Courts of Chaos για να δώσουν ένα ιδιαίτερο και ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα. Μουσικά έχει κάποιες ωραίες στιγμές, εγώ το άκουσα ευχάριστα (αν και δεν θα μπορούσα να το ακούω συνέχεια) αλλά είμαι βέβαιος πως δεν θα ενθουσιάσει πολύ κόσμο. Ωστόσο, το ενδιαφέρον μου εστιάζεται περισσότερο στην ατμόσφαιρα και τη θεματολογία του συγκεκριμένου project.

Ξεκινώντας από το εξώφυλλο που φανερώνει τις προθέσεις του Shelton, περνάμε σε αναφορές σε σκοτεινές ιστορίες κατά συρροήν δολοφόνων αλλά και στους Νεκροφάγους του Michael Crichton, για να οδηγηθούμε στα τρία τελευταία τραγούδια του BtBoS που αποτελούν μια τριλογία υπό το γενικό τίτλο Acheronomicon. Αυτός είναι και ο τίτλος ενός διηγήματος του E. C. Hellwell που συνοδεύει το cd σε μορφή booklet. Πρόκειται για μια ιστορία χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις και με λαβκραφτικό περιεχόμενο. Ένας καθηγητής αρχαιολογίας και μια ομάδα φοιτητών αναζητούν απομεινάρια της θρυλικής, προκατακλυσμιαίας αυτοκρατορίας της Acheron. Την τελευταία την γνωρίζουμε από την ιστορία The Hour of the Dragon του REH. Το διήγημα έχει και ελληνικό ενδιαφέρον αφού η ομάδα του καθηγητή αναζητά την Acheron  στην περιοχή του Νεκρομαντείου της Εφύρας, κοντά στον ποταμό Αχέροντα στον νομό Πρεβέζης. Ερευνώντας ένα σπήλαιο, η ομάδα θα ανακαλύψει έναν υπόγειο κόσμο και θα ξυπνήσει κάτι Ανώνυμο που με τη σειρά του θα θελήσει να ξυπνήσει τους Μεγάλους Παλαιούς και να αναστήσει την αυτοκρατορία της Acheron. Οι ενδιαφερόμενοι ας αναζητήσουν τη συνέχεια στις σελίδες τους διηγήματος και το cd... 


Συμπερασματικά, οι Hellwell αποτελούν ένα ενδιαφέρον εγχείρημα, περισσότερο από πλευράς προθέσεων παρά από καθαρά μουσικής άποψης. Για μια ακόμα φορά ο Shelton κλείνει το μάτι στους HPL και REH και εμείς τον στηρίζουμε διότι είναι αυθεντικός και γνήσιος επικός! Η προτροπή γνωστή: Up the hammers and may the Lords of Light be with you!

3 σχόλια:

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Μήπως επηρέασαν τον Shelton τα βιβλία που του έστειλες, προκειμένου να φτιάξει το concept, χα,χα,χα!

Σταμάτης

P A L A D I N είπε...

Δίσκος για... μυημένους!
Χαλαρά μέσα στα Top του 2012.
Χαίρε Κιμμέριε!

Κιμμέριος είπε...

Σταμάτη δυστυχώς δεν είμαι εγώ η πηγή της έμπνευσης του cd :-)

Paladin δεν περίμενα να εγκρίνεις. Δυστυχώς χάσαμε το live για το Open the Gates :-( Hail!