FOREVER FIGHTING THE WORLD!!!

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Μνήμη


Παρά την πνευματική σαπίλα με την οποία βομβαρδιζόμαστε από παντού, δεν ξεχνάμε...

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Ταξιδευτής

Ο αργός και επιβλητικός ρυθμός του The Spinward Marches δίνει το έναυσμα για μια από τις πιο εξωφρενικές διαστημικές περιπέτειες στην ιστορία του Heavy Metal. Ο τρελός καθηγητής Rickets προσλαμβάνει τον Baltech Budapest, μισθοφόρο και πειρατή του διαστήματος, για μια επικίνδυνη αποστολή. Πρέπει να ταξιδέψει σε μια μακρινή γωνιά του γαλαξία και να επιστρέψει φέρνοντας μαζί του κάποιους σπόρους που περιέχουν τα γονίδια των Vargr, μιας φυλής ανθρωποειδών σκύλων.

I am a space pirate, you know my name
And rogue mining is a dangerous game
Imperial navy can't keep up my pace
Chasing a rock into Zhodani space

Ο Rickets σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα γονίδια των Vargr για να μολύνει με αυτά την ανθρωπότητα και να δημιουργήσει μια υβριδική φυλή που θα κυριαρχήσει σε ολόκληρο τον γαλαξία. O Baltech αποκτά τους σπόρους αλλά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής το διαστημόπλοιο του πέφτει σε μια καταιγίδα αστεροειδών και συντρίβεται σε έναν άγνωστο πλανήτη. Ο πλανήτης κατοικείται από τους Vargr, οι οποίοι βρίσκουν τον Baltech και τον εμβολιάζουν με τα γονίδια που μετέφερε. Έτσι ο Baltech γίνεται άθελα του ο πρώτος της υβριδικής φυλής που ονειρεύεται να δημιουργήσει ο καθηγητής. Οργισμένος με αυτό που του συνέβη, καταφέρνει να αποδράσει από τον πλανήτη των Vargr, αποφασισμένος να εκδικηθεί τον καθηγητή...


Αυτό, με λίγα λόγια, είναι το βασικό concept του φοβερού δίσκου Traveller των Αμερικανών The Lord Weird Slough Feg. Traveller είναι και ο τίτλος ενός παλιού -και άγνωστου σε μένα- παιχνιδιού ρόλων επιστημονικής φαντασίας από το οποίο εμπνεύστηκε η μπάντα το concept του δίσκου. Το Traveller κυκλοφόρησε το 2003 και θεωρώ πως είναι η κορυφαία κυκλοφορία του συγκροτήματος και μια από τις καλλίτερες της δεκαετίας που μας πέρασε. Οι TLWSF παίζουν απλό -αλλά όχι απλοϊκό- Heavy Metal χωρίς περιττές επιδείξεις και ανούσιες απεραντολογίες, με αναφορές στους παλιούς Iron Maiden αλλά και -στα αυτιά μου τουλάχιστον- τους Thin Lizzy και Black Sabbath. Τα στοιχεία που τους κάνουν να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες μπάντες του χώρου είναι ένας αέρας πρωτογονισμού που χαρακτηρίζει την μουσική τους προσέγγιση αλλά και τα πρωτότυπα στιχουργικά θέματα των δίσκων τους. Έτσι και το Traveller αποτελεί έναν εκρηκτικό συνδυασμό χύμα Heavy Metal με μια άκρως παρανοϊκή διάθεση και μια πρωτότυπη sci-fi θεματολογία. Από τον καλπασμό του High Passage/Low Passage μέχρι το μελαγχολικό Addendum Galactus που κλείνει την αυλαία του διαστημικού έπους, οι TLWSF παρουσιάζουν έναν εξαιρετικό δίσκο με δυνατά riffs, ρυθμούς που σου σφηνώνονται στο μυαλό, κιθαριστικά σόλο που ξεσηκώνουν και γενναίες δόσεις παράνοιας! Ειδικά στα Vargr Moon και Vargr Theme/Confrontation γίνεται ο κακός χαμός καθώς περιγράφεται η μεταμόρφωση του Baltech και η αναμέτρηση του με τον σατανικό καθηγητή.

I was born in colonies
On fringeworlds of the galaxy
Meanwhile in Zhodani Space
Imperial flagships follow me

Άγριο Heavy Metal αποτελεί την ηχητική υπόκρουση της αναζήτησης του Baltech στα πέρατα του γαλαξία. Ο ίδιος ο Baltech αποτελεί μια αρχετυπική μορφή περιπλανώμενου πιστολέρο του διαστήματος: o ατρόμητος, μοναχικός αστροναύτης με τη φθαρμένη διαστημική στολή και το σημαδεμένο, ψημένο από την κοσμική ακτινοβολία, πρόσωπο. Και δεν είναι δυνατόν να μην προκληθούν συνειρμοί και παρακολουθώντας τις περιπέτειες του Baltech να μην θυμηθώ έναν άλλον -λογοτεχνικό αυτήν τη φορά- παράνομο του διαστήματος: τον θρυλικό Northwest Smith της Αμερικανίδας συγγραφέως Catherine Lucille Moore.


Και αν η Μοίρα επιφύλαξε μια πολύ σκληρή τύχη στον Baltech, ο Northwest Smith ήρθε αντιμέτωπος με πολύ πιο σκοτεινούς και αρχέγονους τρόμους. Αλλά για τις περιπέτειες του Smith θα πρέπει να περιμένετε κάποια ανάρτηση από τον φίλο Guardian Lord. Προς το παρόν αναζητήστε το Traveller, ταξιδέψτε στα πέρατα του γαλαξία και ρωτήστε τον εαυτό σας αν τα σχέδια του καθηγητή Rickets είναι επίκαιρα σήμερα:

On the day when my work is done
And the races become as one
...
On the day when my work is through
And the cosmos becomes a zoo

Διάλογος

"Που πας ταξιδιώτη;"

"Στον θάνατο και ακόμα παραπέρα."

"Φιλόσοφος ε; Μισώ τους φιλόσοφους"

"Μπορώ να σε γιατρέψω..."

Αφιερωμένο στον φίλο Guardian Lord, με βάση μια πρόσφατη συζήτηση μας. Και για όσους δεν κατάλαβαν, αναφερόμαστε στον αθάνατο Κιμμέριο:


Περιττό κάθε άλλο σχόλιο. Hail!