FOREVER FIGHTING THE WORLD!!!

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

The Moons Rapture


Ομολογώ πως δεν έχω έμπνευση για μια κανονική ανάρτηση. Περιμένοντας τα καινούργια Riot και Jack Starr -για τα οποία θα υπάρξει ανάρτηση-, είπα να βάλω λίγο γυμνό μπας και ανεβάσουμε και την επισκεψιμότητα του ιστολογίου. Απολαύστε λοιπόν αυτό το υπέροχο πλάσμα που ξεπήδησε από τη φαντασία του Frank Frazetta. Ατενίζει το ολόγιομο φεγγάρι, αφήνοντας μας να ατενίζουμε τα ολόγιομα οπίσθια της. Ξεκούραση για τα μάτια μας, φωτιά για τη φαντασία μας. Σε κάποια γωνιά και ο Coverdale να τραγουδά: "Are you woman enough, to take a man like me?". Αρχετυπικός ερωτισμός και αρχετυπικό Hard Rock. Hail!

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Dragon star

Night sky turned into fire
Like Saxon funeral pyres
Melting away the ice
With heat from solar light

To William and his horde
This omen was The Word
Victorius he would be
Against all Saxony

Οι παραπάνω στίχοι ανήκουν στο τραγούδι Dragon Star από τον δίσκο Mystification των Manilla Road που κυκλοφόρησε το 1987. Γνώριζα από παλιά σε ποια γεγονότα αναφέρονται αλλά έχει ενδιαφέρον να κάνουμε μια σύντομη αναφορά. Κυρίως για να δείξουμε πως ορισμένες φορές αξίζει να ψάξουμε λίγο περισσότερο τους στίχους κάποιων τραγουδιών.


To Πάσχα του 1066 μΧ ένας φωτεινός κομήτης εμφανίστηκε στους ουρανούς της Αγγλίας και προκάλεσε δέος και φόβο στους κατοίκους της. Σήμερα γνωρίζουμε πως επρόκειτο για τον κομήτη του Halley αλλά εκείνη την εποχή θεωρήθηκε ως ουράνιο σημάδι, ένας αρνητικός οιωνός που προμήνυε καταστροφή. Δεν γνωρίζω τι ερμηνεία έδωσε στο λαμπερό μετέωρο ο δούκας της Νορμανδίας William (Γουλιέλμος ο Κατακτητής), ο οποίος μερικούς μήνες αργότερα -ύστερα από ένα παράτολμο πέρασμα του καναλιού της Μάγχης- αποβιβάστηκε με τους ιππότες του στις ακτές της νότιας Αγγλίας για να διεκδικήσει το στέμμα της χώρας από τον εκλεγμένο βασιλιά Harold Godwinson. Τον Οκτώβριο του 1066 οι Νορμανδοί του Γουλιέλμου κέρδισαν τους Αγγλοσάξονες του βασιλιά Harold στην ιστορική μάχη του Hastings. Ο ίδιος ο Harold φονεύθηκε και στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε η Αγγλία κατακτήθηκε από τους Νορμανδούς και ο Γουλιέλμος στέφθηκε βασιλιάς της. Μερικές μέρες πριν την μάχη του Hastings ο στρατός του Harold είχε προλάβει να συντρίψει τους Βίκινγκ του τρομερού Νορβηγού βασιλιά Harlad Hardrada στην μάχη του Stamford Bridge. Ο Hardrada είχε εισβάλει στην Αγγλία έχοντας και αυτός βλέψεις στο αγγλικό στέμμα αλλά τελικά σκοτώθηκε στην μαχή του Stamford Bridge. Και στις δύο μάχες τα φοβερά σαξονικά πολεμικά τσεκούρια βάφτηκαν με αίμα αλλά ήταν η μοίρα των Σαξόνων να λυγίσουν μπροστά στην δύναμη των συνδυασμένων όπλων που παρέταξε ο Γουλιέλμος (ιππικό, πεζικό και τοξότες ενώ οι Σάξονες χρησιμοποιούσαν μόνο πεζικό).


Δύο σκληρές μεσαιωνικές μάχες, τρεις σπουδαίοι ηγέτες-πολεμιστές και η τελευταία επιτυχημένη εισβολή σε αγγλικό έδαφος κρύβονται λοιπόν πίσω από τους στίχους των Manilla Road. Στίχοι-αναφορά σε μια μακρινή και πολύ απαιτητική εποχή. Μια εποχή που στις μέρες μας έχει ταυτιστεί με το σκοταδισμό και την βαρβαρότητα. Βλέποντας όμως τα όσα συμβαίνουν σήμερα γύρω μας -εντός και εκτός συνόρων- δεν μπορώ παρά να χαμογελάσω ειρωνικά με την παραπάνω αλαζονική και στερεότυπη ερμηνεία του μεσαιωνικού κόσμου. Μάλλον το πνευματικό σκοτάδι είναι προνόμιο της εποχής μας...


Στην πρώτη εικόνα: ο κομήτης όπως απεικονίζεται στην ταπισερί του Bayeux.

Στην δεύτερη εικόνα: ο θάνατος του βασιλιά Harold, επίσης από την ταπισερί του Bayeux.


Κορυφαία μορφή: για μένα ο βασιλιάς Harald Hardrada. Υπηρέτησε στην Βαράγγεια Φρουρά των Βυζαντινών αυτοκρατόρων. Απέδρασε από την Κωνσταντινούπολη με μυθιστορηματικό τρόπο. Μετά την ήττα τους στο Hastings, πολλοί Σάξονες πολεμιστές εγκατέλειψαν την Αγγλία και ταξίδεψαν στο Βυζάντιο για να επανδρώσουν την ίδια φρουρά.