FOREVER FIGHTING THE WORLD!!!

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Atlantis Rising

Μετά τον ομώνυμο δίσκο-ογκόλιθο των Fifth Angel (κυκλοφόρησε το 1986) ο κιθαρίστας James Byrd αποχώρησε από το συγκρότημα. H όρεξη για μουσική όμως δεν τον εγκατέλειψε και μαζί με τον τραγουδιστή Freddy Krumins ξεκίνησαν να γράφουν και να ηχογραφούν νέα τραγούδια την περίοδο 1987-88. Η συνεργασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα το υπέροχο James Byrd's Atlantis Rising του 1990.


Το πρώτο Atlantis Rising πέρασε σχεδόν απαρατήρητο την εποχή που κυκλοφόρησε αν και περιείχε εξαιρετικό μελωδικό Metal, που ακουγόταν σαν ένας συνδυασμός Fifth Angel με Rainbow. Στα τύμπανα βρισκόταν ο γνωστός Ken Mary (Fifth Angel, Chastain, Impellitteri) ενώ μπάσο έπαιζε ο Evan Sheeley (Q5). Ο δίσκος ξεχωρίζει για την φοβερή κιθαριστική δουλειά του Byrd, τον οποίο θεωρώ έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του χώρου. Αρκεί η ακρόαση κομματιών όπως τα Fallen warrior, After the fire, Remeber love, Let it out και Bay of rainbows για να πείσει οποιονδήποτε ακροατή σκαμπάζει από Hard 'n' Heavy για την ποιότητα του συγκεκριμένου δίσκου.

Μετά το πρώτο Atlantis Rising η παρουσία του Byrd στη δισκογραφία συνεχίστηκε με καλές και κακές στιγμές. Τελικά -πριν λίγο καιρό- ο Byrd επανήλθε με τους Atlantis Rising και το cd Beyond the pillars. Δεν πρόκειται ακριβώς για νέα κυκλοφορία αφού έχουμε να κάνουμε με τις αυθεντικές ηχογραφήσεις που είχαν προηγηθεί του δίσκου του 1990 και τις οποίες ο τραγουδιστής Krumins ξέθαψε από κάποια ξεχασμένα κουτιά. Κάποια από αυτά τα τραγούδια εμφανίστηκαν και στο Atlantis Rising του 1990 σε διαφορετική εκτέλεση ενώ τα υπόλοιπα παρέμεναν ακυκλοφόρητα μέχρι τις μέρες μας. Φρόντισα να αγοράσω το cd και το (κατά το ήμισυ ήδη γνωστό) αποτέλεσμα δεν με απογοήτευσε καθόλου. Το Beyond the pillars περιέχει δεκατέσσερα κομμάτια. Τα Remember love, Fallen warrior, Eye of the storm, Let it out, Angel of mercy, Fly to the sun και After the fire τα γνωρίζαμε ήδη αλλά εδώ τα έχουμε στις πρώτες ηχογραφήσεις τους με πιο ακατέργαστο ήχο και τολμώ να πω πως τα περισσότερα από αυτά ακούγονται καλλίτερα σε σχέση με τις εκτελέσεις του πρώτου δίσκου. Επιπλέον, το ακυκλοφόρητο υλικό περιλαμβάνει μερικές πολύ αξιόλογες συνθέσεις όπως τα Chasing the shadows away, On my mind, Stranger of the night και το όμορφο instrumental Requiem Atlantis. Φυσικά το εξαιρετικό παίξιμο του Byrd κυριαρχεί σε όλον τον δίσκο και ανεβάζει πολλά σκαλιά το ποιοτικό επίπεδο των συνθέσεων. Επιγραμματικά, πρόκειται για μια πολύ καλή -και νοσταλγική- κυκλοφορία γεμάτη ενέργεια και μελωδία.


Το Beyond the pillars των Atlantis Rising αποτελεί ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, στην αυθεντική μουσική έκφραση της πραγματικής σκηνής του Seattle. Μιας σκηνής που εκπροσωπήθηκε από μπαντάρες όπως οι Fifth Angel, Sanctuary, Metal Church, Nightshade, Q5 και χάθηκε μέσα στην κακοφωνία των ξενέρωτων και ατάλαντων συγκροτημάτων του grunge. Οι εραστές του καλού, μελωδικού Heavy Metal οφείλουν να το αναζητήσουν.



4 σχόλια:

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Kαι εξώφυλλο με μαιάνδρους και αρχαιοελληνκή αισθητική..!!

P A L A D I N είπε...

Σπουδαίος κιθαρίστας με το πρώτο του προσωπικό να ξεχωρίζει... (ανώτερο παραμένει βέβαια το Fifth Angel).
To BTP δεν το έχω ακούσει αλλά θα το κάνω...

Χαίρε!

Κιμμέριος είπε...

Αγαπητοί φίλοι: συντροφιά με το καλό Heavy Metal πορευόμαστε προς την νίκη...

Ανώνυμος είπε...

Δεν υφίσταται νίκη. Μόνο Πόλεμος!


GUARDIAN LORD