FOREVER FIGHTING THE WORLD!!!

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Κόναν ο Βάρβαρος 2011

Αν ήμουν επιφυλακτικός όταν πήγα να δω την ταινία Solomon Kane, τότε για την νέα ταινία Κόναν ο Βάρβαρος ήμουν εξ αρχής πεπεισμένος πως θα είναι ένα μαύρο χάλι. Τα τελευταία χρόνια έχω γίνει πολύ απαιτητικός με τις ταινίες επικής φαντασίας και έχω αρχίσει να αναθεωρώ ακόμα και την θετική άποψη μου για την πρώτη, κλασική ταινία του John Milius. Έτσι εισήλθα στην κινηματογραφική αίθουσα αρνητικά προκατειλημμένος απέναντι στον νέο Κόναν του Marcus Nispel. Τελικά δεν έπεσα και πολύ έξω. H ταινία ήταν χάλια, αν και όχι τόσο όσο περίμενα.


Το καινούργιο Κόναν είναι μια σαματατζίδικη περιπέτεια με άφθονη βία και καλογυρισμένες σκηνές σφαγής. Μέχρι εδώ καλά. Ποιο είναι το πρόβλημα λοιπόν; Θα έλεγα πως είναι ένα σύνολο πραγμάτων που δεν μου έκατσαν καλά. Η ταινία έχει βιντεοκλιπίστικη αισθητική, ο πρωταγωνιστής Jason Momoa είναι άχρωμος και άοσμος, ο Κόναν μονίμως τσαντισμένος και κάποιες φορές σαδιστικά βίαιος, η πλοκή ακολουθεί το τετριμμένο μοτίβο της εκδίκησης για τον θάνατο του πατέρα και την καταστροφή του χωριού, οι χαρακτήρες είναι προβλέψιμοι, οι διάλογοι αδιάφοροι, οι ατάκες ανύπαρκτες, το σενάριο προσχηματικό για να εξυπηρετήσει το σαματά και την αιματοχυσία. Υπάρχει και αυτή η άκυρη εικαστική παρέμβαση με το πλοίο που σέρνουν στη στεριά οι λεγεώνες του κακού της ταινίας. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και η γυναίκα πολεμίστρια. Ναι, το ξέρω πως και ο REH είχε στις ιστορίες του γυναίκες που πολεμούσαν στο πλάι του Κιμμέριου αλλά έλεος πια με την ηλίθια πολιτική ορθότητα!

Και πάνω απ' όλα προβάλλει το ερώτημα: τι σχέση έχει τελικά η ταινία με τον ομώνυμο ήρωα του R. E. Howard; Πέρα από ορισμένες αναφορές στο έργο του REH, η ταινία θα μπορούσε να είναι μια συνηθισμένη περιπέτεια φαντασίας με έναν οποιονδήποτε άλλον ήρωα. Προφανώς το όνομα του Κόναν χρησιμοποιήθηκε για εμπορικούς λόγους. Δυστυχώς όμως, η χρήση του ονόματος του θρυλικού Κιμμέριου δημιουργεί απαιτήσεις στις οποίες το φιλμ αποτυγχάνει παταγωδώς να ανταποκριθεί. Με έναν άλλον τίτλο θα ήταν μια ευχάριστη ταινία για να περάσει η ώρα. Ως Κόναν ο Βάρβαρος απορρίπτεται χωρίς δεύτερη σκέψη. Αναρωτιέμαι ποια θα είναι η επόμενη μπουρμπουλήθρα της κινηματογραφικής βιομηχανίας που θα σφετεριστεί το όνομα κάποιου από τους τιμημένους ήρωες της Φανταστικής Λογοτεχνίας...

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με ιντριγκάρει η ιδέα ενός new age conan... Όμως μάλλον θα αργήσει να κυκλοφορήσει η ταινία στην πόλη μου και έτσι δεν μπορώ να παραθέσω καυστικά, φαρμακερά, ισοπεδωτικά και πομπώδη σχόλια...

Μπορώ ωστόσο να παραθέσω ένα σχόλιο για τον πρωταγωνιστή. Αν ο Momoa είναι στο ελάχιστο δυνατό Conan, εγώ είμαι ο Ροζ Πάνθηρας.

GUARDIAN LORD

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Καικάτι ακόμα...θα τρίζουν τα κόκκαλα του Χάουαρντ με έναν Κόναν, μη Ευρωπαίο λευκό, που ονομάζεται μάλιστα Momoa!!!

Ανώνυμος είπε...

Το είδα χθες το βράδυ. Ανεπιφύλακτα η χειρότερη ταινία ηρωικής φαντασίας που έχω δει έως τώρα...

Ευτυχώς το σινεμά ήταν θερινό και ήπια γκαζόζα, έφαγα ποπ κορν και κάπνισα μανιωδώς για να αντέξω το μαρτύριο...

Η ταινία του 82 φαντάζει ποίημα...

GUARDIAN LORD

Κιμμέριος είπε...

Μάπα το καρπούζι παίδες! Στην διάχυτη παπαριά της ταινίας προσθέτω και την στερεότυπη εικόνα του Κόναν ως απελευθερωτή των απανταχού σκλαβωμένων.

Ανώνυμος είπε...

Ετυχώς υπάρχει ο διαδικτυακός Κιμμέριος να τιμά γνήσια και έντιμα το ανυπότακτο πνεύμα του R.E.Howard. Βέβαια δρα στη σφαίρα των μπλογκς και όχι του Χόλιγουντ, όμως η μοίρα τον θέλει να κατακτά ένα θρόνο με το ίδιο του το σπαθί!

Hail


GUARDIAN LORD