FOREVER FIGHTING THE WORLD!!!

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Σκοτεινή Σταυροφορία

Χιλιάδες χρόνια πριν την Ηλεκτρική Σταυροφορία του Heavy Metal, σε έναν προκατακλυσμιαίο κόσμο, σε κάποια άλλη διάσταση, ο Orted Ak-Ceddi -προφήτης του σκοτεινού θεού Sataki- κήρυξε τη Σκοτεινή Σταυροφορία.

Before Light there was Darkness, before Order there was Chaos. Light and Order are fragile abnormalities in the natural state of the Cosmos. They cannot long endure.

Το Σκοτάδι και το Χάος τελικά θα επικρατήσουν και οι πιστοί του Sataki θα ανταμειφθούν πλουσιοπάροχα: οι θεοί του Φωτός θα γίνουν σκλάβοι τους και οι άπιστοι θα είναι σαν τη σκόνη κάτω από τα πόδια τους. Και για όσους αρνηθούν την λατρεία του Sataki δεν υπάρχει άλλη μοίρα από τον θάνατο και την καταστροφή.

Αnd the only law shall be: Serve Sataki and do as you desire! And the only command shall be: Serve Sataki or die!

Αλλά ύστερα από κάποιες αρχικές επιτυχίες -και παρά την υπερφυσική βοήθεια που διαθέτει- ο Προφήτης θα διαπιστώσει πως ο φανατισμένος όχλος των πιστών του μπορεί να είναι πρόθυμος να χύσει το αίμα του για το θέλημα του Sataki αλλα δεν είναι σε θέση να νικήσει τους σιδερόφρακτους στρατούς των βασιλείων του Νότου. Η Σταυροφορία χρειάζεται μια ηγετική μορφή με στρατηγικές και τακτικές ικανότητες. Και ο Kane μπαίνει στο προσκήνιο... Ωθείται από την επιθυμία για εκδίκηση ή μήπως ονειρεύεται να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία για να διασκεδάσει την ανία αιώνων; Τα κίνητρα του θρυλικού αθάνατου παραμένουν νεφελώδη καθώς αναλαμβάνει να συγκροτήσει και να εκπαιδεύσει τον τακτικό στρατό της Σκοτεινής Σταυροφορίας: το Ξίφος του Sataki! Και το Ξίφος θα σαρώσει τους στρατούς των απίστων μέχρι την τελική, αναπόφευκτη σύγκρουση του Kane με τον Orted. Και τότε τα όνειρα και των δύο για κατάκτηση θα γκρεμιστούν σαν χάρτινος πύργος. Και ο Kane θα αναζητήσει καταφύγιο στην φωλιά του Yslsl. Αλλά ποιός τολμά να διαβεί τον διάδρομο που οδηγεί ανάμεσα στις διαστάσεις και να αντιμετωπίσει αυτό που παραμονεύει εκεί;


Για μια ακόμη φορά ο αντιήρωας του Karl Edward Wagner επιδιώκει την επίτευξη των σκοπών του, αδιάφορος για τον πόνο και τη δυστυχία που θα προκαλέσει στους άλλους. Ηγείται της Σκοτεινής Σταυροφορίας η οποία σκορπά παντού τον τρόμο και την καταστροφή και παρακολουθεί με απάθεια τα εγκλήματα της Νέας Τάξης του Orted. Το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον Προφήτη δεν οφείλεται στα -ανύπαρκτα- ανθρωπιστικά αισθήματα του Kane αλλά στην επιθυμία του να βγάλει από την μέση τον πρώην σύμμαχο του που αρχίζει να στέκει εμπόδιο στα σχέδια του. Τελικά ο Kane θα βρεθεί μόνος εναντίον όλων, παραπέμποντας σε μοναχικό παράνομο κάποιας παλιάς ταινίας γουέστερν (δεν είναι τυχαίο που κάποιο από τα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου τιτλοφορείται Desperado). Και μάλλον αυτό είναι που θυμίζει περισσότερο από κάθε άλλο ο σπαθοφόρος του KEW: περιπλανώμενο πιστολέρο της Άγριας Δύσης.

Ο Wagner περιγράφει έναν κόσμο βίας ο οποίος -αν και δημιούργημα της φαντασίας του- έχει πολλές ομοιότητες με καταστάσεις στις οποίες έχει μετακυλίσει η ανθρωπότητα κατά τη διάρκεια της ιστορίας της. Ο ίδιος ο Kane είναι σκληρός και αμοραλιστής και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τυπικός ήρωας ιστοριών sword 'n' sorcery (όρος που ο KEW απεχθανόταν). Ωστόσο η φιγούρα του περιπλανώμενου σπαθοφόρου ασκεί γοητεία σε χιλιάδες αναγνώστες του χώρου. Ίσως επειδή ο Kane ενσαρκώνει τα πιο σκοτεινά ένστικτα μας που πάντα αποζητούν να εκδηλωθούν. Ίσως επειδή ζει μια ζωή χωρίς αναστολές, καταραμένος αλλά και αφέντης του εαυτού του. Ίσως επειδή ο τρόπος με τον οποίο στρέφεται εναντίον της ίδιας της ανθρωπότητας αντικατοπτρίζει την ανάγκη πολλών ανθρώπων να εναντιωθούν στην οργανωμένη κοινωνία που τους καταπιέζει και τους περιορίζει. Φαντάζομαι πως ενώ εμείς αναζητούμε τους λόγους που μας συναρπάζουν οι περιπέτειες του, ο Κane καταδέχεται να σταθεί για μια μόνο στιγμή στα σταυροδρόμια των διαστάσεων και να μας ρίξει ένα χαιρέκακο βλέμμα. Ίσως να μην αξίζουμε ούτε καν αυτό...



Για τρίτη φορά -η τέταρτη ευελπιστώ να είναι σε έντυπη μορφή- το ιστολόγιο ακολουθεί τον καταραμένο "ήρωα" του KEW στη σκοτεινή αναζήτηση του. Το βιβλίο στο οποίο αναφέρεται η ανάρτηση είναι το Dark Crusade και πρόκειται για ένα εξαιρετικό -και κλασικό- έργο σκοτεινού fantasy.

Επίλογος: "There's no refuge for you there... Not in the Lair of Yslsl."

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αναμφισβήτητα εμείς είμαστε με τον Κέην...
Ενδιαφέρον και το μανιφέστο του σκότους!!!

...with powers of evil dark knowledge is mine!

The ride of the wicked, the first sin was trust...kill without warning, for blood now I lust!


GUARDIAN "D" LORD

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Αν και δεν το έχω διαβάσει, βάσει των όσων αναφέρει ο Κιμμέριος, εγώ μάλλον θα συνταχθώ με τη σιδερόφρακτη στρατια των βασιλείων του Νότου..
Αν και για τον δικό μας κόσμο, η οπτική μου είναι αντίστροφη...
Κάτω από την επιφάνεια της ορατής εξουσίας, βρίσκεται ο πυρήνας του φωτός, της αυθεντικότητας και του Νόμου...
Sol Invictus

Σταμάτης

Κιμμέριος είπε...

GL: φλερτάρεις επικίνδυνα με τη σκοτεινή πλευρά...

και από την άλλη μεριά:

Σταμάτη: φλερτάρεις επικίνδυνα με τη φωτεινή πλευρά...

:-)

Hail brothers!