FOREVER FIGHTING THE WORLD!!!

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2011

Death angel's shadow

Στους κόσμους του σκοτεινού fantasy ο Kane συνεχίζει τις περιπλανήσεις του ωθούμενος από ανεξιχνίαστα, εσωτερικά κίνητρα. Κίνητρα που φαντάζουν ακατανόητα στους κοινούς θνητούς αφού ο Kane είναι αθάνατος και καταραμένος να περιπλανιέται στους αιώνες. Και όποιος βρεθεί αντιμέτωπος με το σκυθρωπό σπαθοφόρο -άνθρωπος ή τέρας δεν έχει σημασία- θα σταθεί στη Σκιά του Αγγέλου του Θανάτου. Διότι όπου πάει ο Kane ο θάνατος ακολουθεί με γοργά βήματα και χαρίζει αφειδώς το άγγιγμα του.

An insane elder god, in his madness sought to build,
A race of mortal creatures in the image of divine.
...
Blindly had forgotten that an image so conceived,
Must embody the very madness of its deluded parent.
...
In time this fool's creation multiplied all through the land,
And disgusted those before them with their drivel,
Content to live a wormlike existence for the pleasure of their god,
Who in his mindless conceit only giggled with his dolls.
Yet in one rose rebellion with this crawling in cosmic dung-
No maggot but a serpent was this son of divinity's folly.
And in his hellish fury at the crooning lies of that creator,
He chose to be his own master and defied this nameless god,
And with his hands he slew his brother-choicest plaything.

Σε μια μακρινή, αρχέγονη εποχή ο Kane δεν ανέχτηκε να κυλιέται στην κοσμική κοπριά για τη διασκέδαση του ηλίθιου δημιουργού του και επαναστάτησε! Σκότωσε τον αδελφό του με τα ίδια του τα χέρια και ο τρελός πρεσβύτερος θεός τον καταράστηκε. Καταδικασμένος σε αιώνια περιπλάνηση, όπου πηγαίνει o Kane φέρνει δυστυχία, καταστροφή και θάνατο, μέχρι τελικά και ο ίδιος να καταστραφεί από την βία της οποίας ο γεννήτορας υπήρξε στον κόσμο των ανθρώπων. Γιατί η αθανασία του Kane συνίσταται μόνο στην μακροβιότητα του και την υπερφυσική ταχύτητα με την οποία γιατρεύονται οι πληγές του. Μπορεί και αυτός να σκοτωθεί με σίδερο και ατσάλι. Αλλά κάτι τέτοιο είναι πάρα πολύ δύσκολο, όπως πολύ γρήγορα ανακαλύπτουν οι επίδοξοι αντίπαλοι του...


Οι περιπέτειες του μοναχικού σπαθοφόρου που ονειρεύτηκε ο Karl Edward Wagner συνεχίζονται στη συλλογή Death angel's shadow. Τρεις αφηγήσεις, τρεις αναμετρήσεις με ισάριθμους θανάσιμους εχθρούς. Στο ατμοσφαιρικό Reflections for the winter of my soul ο Kane έρχεται αντιμέτωπος με τον λυκάνθρωπο που εξοντώνει τους κατοίκους ενός απομονωμένου οχυρού. Στο Cold light, ένας ιππότης - ο Gaethaa o Εκδικητής- αποφασίζει να αναζητήσει και να καταστρέψει τον Kane ώστε ο κόσμος να απαλλαγεί από το Κακό που αντιπροσωπεύει και σκορπίζει παντού ο θρυλικός αθάνατος. Αλλά καθώς ο φανατισμός ωθεί τον Gaethaa στα άκρα, αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε ποιος είναι τελικά ο καλός και ποιος ο κακός. Η συλλογή κλείνει με το σκοτεινό και μελαγχολικό Mirage στο οποίο ο Kane θα συναντήσει μια γυναίκα-βρυκόλακα που θα προσπαθήσει -μάταια- να τον κρατήσει για πάντα κοντά της. Και η αναζήτηση συνεχίζεται και ίσως ο Kane επιβιώνει μέχρι την εποχή μας και παρακολουθεί με ένα ειρωνικό χαμόγελο τις σημερινές -άφθονες και σκληρότατες- εκδηλώσεις της βίας της οποίας πρώτος εκφραστής υπήρξε. Ο Wagner μπορεί να ήξερε περισσότερα πάνω σ' αυτό το θέμα αλλά δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας.


Ο Kane είναι ένας περιπλανώμενος ήρωας -αν και οι πράξεις του σπανίως έχουν κάτι το ηρωϊκό- που κυριαρχεί στο βασίλειο της σκοτεινής, επικής φαντασίας. Βλοσυρός, θανάσιμος, αμοραλιστής αλλά και εκλεπτυσμένος, αποτελεί μια καθηλωτική φιγούρα την οποία πρέπει να γνωρίσει κάθε αναγνώστης του χώρου του ηρωϊκού fantasy. Αλλά πόσοι είναι αυτοί που θα αντέξουν το ψυχρό βλέμμα του φονιά;


Δυστυχώς, οι ιστορίες του Kane στα αγγλικά δεν βρίσκονται πλέον υπό έκδοση (μόνο μεταχειρισμένα βιβλία μπορούν να βρεθούν πλέον). Όσοι/όσες ενδιαφέρονται μπορούν να αναζητήσουν τα παρακάτω διηγήματα του KEW που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά:

Δύο ήλιοι δύουν (Ιστορίες από παράξενους τόπους, Ωρόρα)
Υπόγεια ρεύματα (Ιστορίες με βάρβαρους ήρωες, Ωρόρα)
Το τίμημα για τη Λινόρτις (Ιστορίες με κολασμένους ήρωες, Ωρόρα)
Κορακοφωλιά (Ιστορίες με θεούς και δαίμονες/3, Ωρόρα)
Άφεση (Ιστορίες ηρωϊκής φαντασίας, Anubis)
Πες ένα τελευταίο τραγούδι για τη Βαλντεζί (Ιστορίες από φανταστικούς κόσμους, Κομήτης)


Πρώτη εικόνα: ο Kane όπως τον είδε ο Frank Frazetta για το εξώφυλλο του βιβλίου Dark crusade.
Φωτογραφία: ο Karl Edward Wagner με ένα παρουσιαστικό που παραπέμπει στον Kane.
Δεύτερη εικόνα: το εξώφυλλο του βιβλίου Death angel's shadow, έργο και αυτό του Frazetta.
Οι στίχοι: από το τραγούδι του βάρδου Evingolis, στο διήγημα Reflections for the winter of my soul.

4 σχόλια:

Φοιτητική Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας είπε...

Αθάνατος ο Kane, αθάνατες και οι γνώσεις του Κιμμέριου στο true fantasy..

Ανώνυμος είπε...

Θα βρούμε το Death Crusade την τρύπα στην Μπενάκη? Έχει φέρει τπτ άλλο καλό?

Το ψυχικό δίκτυο του Κέην φέρνει έντονα στο νου έναν πολύ γνωστό μάγο τούτου του κόσμου.

Ως τύπος όμως απέχει πολύ από το απλησίαστο πρότυπο του Καλλ...

By this Axe I rule, shall be the whole of the law!


GUARDIAN LORD

Ανώνυμος είπε...

Dark Crusade...

GL

ΚΙΜΜΕΡΙΟΣ είπε...

ΦΛΕΦΑΛΟ: δυστυχώς οι γνώσεις μου δεν είναι τόσο βαθιές όσο θα ήθελα. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο...

GL: ο Κιμμέριος έχει ήδη στα χέρια του και μελετάει το Dark Crusade (χωρίς την μεσολάβηση της τρύπας). Προτιμώ Kane από Kull και Solomon Kane από Kane :-) Πολλές αναφορές βλέπω στην μαγεία και θα σου υπενθυμίσω την αδυσώπητη μοίρα που επιφυλάσσει ο θρυλικός Κιμμέριος σε κάθε διαβόητο μάγο.

Hail!!!