FOREVER FIGHTING THE WORLD!!!

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Οι Αρουραίοι και μια τρομακτική Περίπτωση

Φέτος το καλοκαίρι αποφάσισα να κάνω μια μικρή επανάληψη σε βιβλία που είχα διαβάσει πριν πολλά χρόνια και των οποίων το περιεχόμενο θυμόμουν μόνο αμυδρά. Έτσι, μεταξύ άλλων, ξαναδιάβασα το διήγημα Οι Αρουραίοι στους Τοίχους και τη νουβέλα Η Περίπτωση του Τσαρλς Ντέξτερ Γουόρντ του H. P. Lovecraft. Πάνε κάπου 15 χρόνια από τότε που τα διάβασα για πρώτη φορά και διαβάζοντας τα ξανά συνειδητοποίησα για μια ακόμη φορά πόσο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ συγγραφέας είναι ο HPL!


Δεν υπάρχει διαφυγή από την φρίκη που αναδύεται από τα δύο συγκεκριμένα έργα. Η περιγραφή του εφιαλτικού υπόγειου κόσμου κάτω από το αρχαίο σπίτι και το φοβερό τελικό παραλήρημα του αφηγητή καθιστούν το Οι Αρουραίοι στους Τοίχους ένα από τα καλλίτερα διηγήματα τρόμου που γράφτηκαν ποτέ.



Το Η Περίπτωση του Τσαρλς Ντέξτερ Γουόρντ με τους τρομερούς υπαινιγμούς και τις συνταρακτικές αποκαλύψεις είναι πραγματικά μνημειώδες. Διαβάζοντας την περιγραφή της εξερεύνησης της υπόγειας κρύπτης από τον γιατρό Willet με το δωμάτιο των επικλήσεων και τα πηγάδια με το βλάσφημο περιεχόμενο απλά παθαίνεις πλάκα. Και ποιός ήταν τελικά αυτός που κάλεσε άθελα του ο δόκτορας; Υποθέτω πως αυτό το γνωρίζουν μόνο ο μέγας Yog Sothoth και ο ίδιος ο HPL. Εμείς μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε και να θαυμάζουμε την τέχνη του οραματιστή συγγραφέα από το Providence.




Tώρα όμως η ανάγνωση τέλειωσε και τα βιβλία επέστρεψαν στα ράφια τους. O Lovecraft πλέον ταξιδεύει σε σφαίρες και διαστάσεις ακόμα πιο θαυμαστές από αυτές που περιέγραψε (ή απλώς υπαινίχτηκε) στα έργα του και εγώ του χρωστάω κάποιες νέες αναγνώσεις σε πολλά από αυτά. Πριν όμως γίνει αυτό ακούω το τρεχαλητό φασματικών αρουραίων στους τοίχους και νιώθω μια ανίερη πείνα στα σωθικά...Απόψε τα ghouls θα έχουν παρέα στο γεύμα τους...Θα με βρείτε το πρωί να τριγυρίζω μισότρελος στο νεκροταφείο...Ia Yog Sothoth!!

2 σχόλια:

nihilio είπε...

Καταπληκτικές ιστορίες και οι δύο, αν και προσωπικό αγαπημένο μου από Λάβκραφτ είναι το Χρώμα από το Διάστημα.

"Και ποιός ήταν τελικά αυτός που κάλεσε άθελα του ο δόκτορας; Υποθέτω πως αυτό το γνωρίζουν μόνο ο μέγας Yog Sothoth και ο ίδιος ο HPL."
(αντιγράφω από φόρουμ όπου κάποιος έχει γράψει μια εξήγηση)
Κατά πρώτον, είναι Materia
Έπειτα λέει: "The letters were indeed no fantastic invention, but the normal
script of a very dark period. They were the pointed Saxon minuscules of the eighth or
ninth century A.D., and brought with them memories of an uncouth time when under a
fresh Christian veneer ancient faiths and ancient rites stirred stealthily, and the pale moon of Britain looked sometimes on strange deeds in the Roman ruins of Caerleon and Hexham, and by the towers along Hadrian's crumbling wall"
Άρα είναι εύκολο να υποθεσουμε ότι μιλάει για έναν πασίγνωστο μάγο των Κελτικών μύθων.

(με τον ίδιο τρόπο που βλέπουμε και τον Κόμη Δράκουλα ως έναν από τους 3 νεκρομάντες)

Κιμμέριος είπε...

O Μέρλιν; Πολύ εύστοχη και εμπνευσμένη απάντηση. Και αυτό με τον Κόμη Δράκουλα όντως κολλάει! Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις!